wtorek, 2 lipca 2019

Co wiesz o .. białym złocie?




Białe złoto, czyli  porcelana szlachetna, kiedyś godna jedynie królewskich stołów,  bo niezwykle wówczas droga. Dziś każda rodzina jej potrzebuje, chociażby w postaci  ogromnego serwisu śniadaniowo - obiadowego, najlepiej  na 12 osób oraz  dużego, rozkładanego stołu.  Różne okazje rodzinne wymagają  przyjmowania gości  i  bez  tych przedmiotów, trudno urządzić  świąteczne przyjęcie, czy imieninowa imprezę. Nie chcę tu pozować , na perfekcyjną panią domu, bo nie taki mój cel. Daleka też jestem od snobizmu.  Ale..., ponieważ jestem wyedukowanym, zawodowym technologiem ceramiki, chciałam się z moimi Gośćmi, podzielić   wiedzą praktyczną, którą posiadam , a przydatną każdemu, w codziennym życiu, której nie  można znależć  w żadnej publikacji  o ceramice szlachetnej. Większość z nas bowiem, pod nazwą porcelana..., identyfikuje ceramikę stołową, jako taką. A porcelana stołowa jest różna i różna jest jej jakość, bo jedna jest produkowana z surowców najwyższej jakości, pozostałe zaś,  z gorszej.  Najpiękniejsza, najlepsza, nienasiąkliwa, twarda i trwała , jest porcelana cienkościenna, często potocznie nazywana  papierową lub białym zlotem.  Jak ją rozpoznać w sklepie? Najprościej na świecie.  Unieść  do góry talerzyk porcelanowy pod światło,  a z drugiej strony  porcelanki poruszać dłonią.  Jeśli widzimy poprzez tą porcelanę, zarys swojej dłoni, to możemy być pewni, ze jest to najlepszy gatunek  porcelany szlachetnej. Przy zakupie tejże porcelany, nie popełniajmy  też innego błędu.  Najlepsza porcelana, najczęściej  zdobiona jest złotem w całości lub posiada   złote elementy  zdobnicze. Są to przeważnie złote paski na brzegach elementów zastawy.. Często wylewane są na nią  litry złotej farby tak, ze cała skąpana jest  złotej polewie.... .Problem polega na tym, ze to zdobienie porcelany zlotem odbywa się...  naszkliwnie i z biegiem czasu  ulega ono wytarciu, a także  tę farbę... zwyczajnie  zjadamy.  Z czasem taka porcelana  wygląda  nieestetycznie, traci na wartości, złoty wzór staje się mało widoczny,wytarty. Osobiście preferują porcelanę zdobioną podszkliwnie, kobaltem, czyli na niebiesko a także  w kolorach, zdobiona kalkomanią, podszkliwnie.. Unikam jednak naszkliwnie wykonywanych, zlotych pasków. bo poza nimi,zdobienie jest podszkliwne, trwałe i bezpieczne.Następny gatunek ceramiki szlachetnej, to porcelit. Jest to gorsza odmiana ceramiki  szlachetnej.. Produkowany jest z kaolinów, czyli glinki porcelanowej,  gorszej jakości, zanieczyszczonej domieszkami niepożądanych  minerałów, jak chociażby  tlenkami żelaza., które ceramice budowlanej, czyli m. in  cegle, nadają kolor... ceglasty. W związku z tym kolor   porcelitowych serwisów  bywa  czasem  nawet kremowy.. Przekrój nie jest tak zwarty  i ma pewną, choć małą, nasiąkliwość. Porcelit jest masywniejszy, grubszy i cięższy, i z pewnością nie prześwituje. Chociaż  nasza Chodzież produkuje  porcelit ...luksusowy, czyli  trochę lepszy. Z najgorszego rodzaju kaolinów produkuje się  fajans. Jest to rodzaj ceramicznej zastawy stołowej  ciężki,  porowaty, ma wyższą nasiąkliwość, dlatego jest  dobrze szkliwiony, by nie nasiąkał  cieczami i by w jego porowatej strukturze nie gromadziły się  nieczystości, bo tak dzieje się w razie  uszkodzenia szkliwa. Zdobiony jest naszkliwnie, ręcznie malowany lub stemplowany.  I właściwie każdy rodzaj  porcelany jest nam przydatny, jeden w życiu codziennym, gdy jest tańszy,  inny od święta, bo ... białe złoto, jak często określa się porcelanę szlachetną , cienkościenną,  jest drogie. Dlatego mam nadzieję, że  zainteresowanym kupnem porcelanowej zastawy stołowej, chociażby w ślubnym prezencie, pomogę uniknąć niezadowalającego zakupu. Osobom które zajmują się  handlem dziełami sztuki ceramicznej, potrzebna jest   jeszcze wiedza o rozpoznawaniu wieku porcelany. W ocenie wieku porcelany najlepsze są wskazówki zawarte w sygnaturze. Jest to stempel kładziony  na zewnątrz  porcelanowego przedmiotu, na jego dnie. Czasem trzeba  będzie szukać informacji  w katalogu sygnatur .Produkowana jest jeszcze kamionka i  majolika.  Ale  tu nie   ma potrzeby zajmować  się tymi gatunkami zajmować.
Współczesne białe złoto. Najnowszy design  A na zdjęciu niżej, wzór tradycyjny.






Na zdjęciach wyżej mamy porcelanę cienkokościenną, prześwitującą.  Pokazana jet też, ta oblewana zlotem. Z lewej strony na zdjęciu, porcelit
Porcelit uszlachetniony, czyli ten lepszy
Porcelit. Tu właśnie jest kremowy.
To jest porcelana szlachetna, preferowana przeze mnie.
Tu  j na zdjęciu piękny  fajans zdobiony stemplami, kobaltem.
Tu tez porcelana cienkościenna, zdobiona kobaltem, moja ulubiona.
To też jest porcelana szlachetna, cienkościenna, zdobiona kalkomanią podszkliwnie, jak wszystkie  porcelany cienkościenne.
Od tego zdjęcia  oglądamy fajans z Bolesławca., zdobiony ręcznie, naszkliwnie. Zdobienie polega na  malowaniu ręcznym lub stempelkowaniu.


Projektantom nigdy nie zabraknie pomysłów na tworzenie nowych form i nowych wzorów zdobniczych.
Fajans zdobiony ręcznie.
Kaolin, z którego w połączeniu z innymi składnikami, produkuje się porcelanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz