


Białe złoto, czyli porcelana szlachetna, kiedyś godna jedynie królewskich stołów, bo niezwykle wówczas droga. Dziś każda rodzina jej potrzebuje, chociażby w postaci ogromnego serwisu śniadaniowo - obiadowego, najlepiej na 12 osób oraz dużego, rozkładanego stołu. Różne okazje rodzinne wymagają przyjmowania gości i bez tych przedmiotów, trudno urządzić świąteczne przyjęcie, czy imieninowa imprezę. Nie chcę tu pozować , na perfekcyjną panią domu, bo nie taki mój cel. Daleka też jestem od snobizmu. Ale..., ponieważ jestem wyedukowanym, zawodowym technologiem ceramiki, chciałam się z moimi Gośćmi, podzielić wiedzą praktyczną, którą posiadam , a przydatną każdemu, w codziennym życiu, której nie można znależć w żadnej publikacji o ceramice szlachetnej. Większość z nas bowiem, pod nazwą porcelana..., identyfikuje ceramikę stołową, jako taką. A porcelana stołowa jest różna i różna jest jej jakość, bo jedna jest produkowana z surowców najwyższej jakości, pozostałe zaś, z gorszej. Najpiękniejsza, najlepsza, nienasiąkliwa, twarda i trwała , jest porcelana cienkościenna, często potocznie nazywana papierową lub białym zlotem. Jak ją rozpoznać w sklepie? Najprościej na świecie. Unieść do góry talerzyk porcelanowy pod światło, a z drugiej strony porcelanki poruszać dłonią. Jeśli widzimy poprzez tą porcelanę, zarys swojej dłoni, to możemy być pewni, ze jest to najlepszy gatunek porcelany szlachetnej. Przy zakupie tejże porcelany, nie popełniajmy też innego błędu. Najlepsza porcelana, najczęściej zdobiona jest złotem w całości lub posiada złote elementy zdobnicze. Są to przeważnie złote paski na brzegach elementów zastawy.. Często wylewane są na nią litry złotej farby tak, ze cała skąpana jest złotej polewie.... .Problem polega na tym, ze to zdobienie porcelany zlotem odbywa się... naszkliwnie i z biegiem czasu ulega ono wytarciu, a także tę farbę... zwyczajnie zjadamy. Z czasem taka porcelana wygląda nieestetycznie, traci na wartości, złoty wzór staje się mało widoczny,wytarty. Osobiście preferują porcelanę zdobioną podszkliwnie, kobaltem, czyli na niebiesko a także w kolorach, zdobiona kalkomanią, podszkliwnie.. Unikam jednak naszkliwnie wykonywanych, zlotych pasków. bo poza nimi,zdobienie jest podszkliwne, trwałe i bezpieczne.Następny gatunek ceramiki szlachetnej, to porcelit. Jest to gorsza odmiana ceramiki szlachetnej.. Produkowany jest z kaolinów, czyli glinki porcelanowej, gorszej jakości, zanieczyszczonej domieszkami niepożądanych minerałów, jak chociażby tlenkami żelaza., które ceramice budowlanej, czyli m. in cegle, nadają kolor... ceglasty. W związku z tym kolor porcelitowych serwisów bywa czasem nawet kremowy.. Przekrój nie jest tak zwarty i ma pewną, choć małą, nasiąkliwość. Porcelit jest masywniejszy, grubszy i cięższy, i z pewnością nie prześwituje. Chociaż nasza Chodzież produkuje porcelit ...luksusowy, czyli trochę lepszy. Z najgorszego rodzaju kaolinów produkuje się fajans. Jest to rodzaj ceramicznej zastawy stołowej ciężki, porowaty, ma wyższą nasiąkliwość, dlatego jest dobrze szkliwiony, by nie nasiąkał cieczami i by w jego porowatej strukturze nie gromadziły się nieczystości, bo tak dzieje się w razie uszkodzenia szkliwa. Zdobiony jest naszkliwnie, ręcznie malowany lub stemplowany. I właściwie każdy rodzaj porcelany jest nam przydatny, jeden w życiu codziennym, gdy jest tańszy, inny od święta, bo ... białe złoto, jak często określa się porcelanę szlachetną , cienkościenną, jest drogie. Dlatego mam nadzieję, że zainteresowanym kupnem porcelanowej zastawy stołowej, chociażby w ślubnym prezencie, pomogę uniknąć niezadowalającego zakupu. Osobom które zajmują się handlem dziełami sztuki ceramicznej, potrzebna jest jeszcze wiedza o rozpoznawaniu wieku porcelany. W ocenie wieku porcelany najlepsze są wskazówki zawarte w sygnaturze. Jest to stempel kładziony na zewnątrz porcelanowego przedmiotu, na jego dnie. Czasem trzeba będzie szukać informacji w katalogu sygnatur .Produkowana jest jeszcze kamionka i majolika. Ale tu nie ma potrzeby zajmować się tymi gatunkami zajmować.

Współczesne białe złoto. Najnowszy design A na zdjęciu niżej, wzór tradycyjny.

Na zdjęciach wyżej mamy porcelanę cienkokościenną, prześwitującą. Pokazana jet też, ta oblewana zlotem. Z lewej strony na zdjęciu, porcelit
Porcelit uszlachetniony, czyli ten lepszy
Porcelit. Tu właśnie jest kremowy.
To jest porcelana szlachetna, preferowana przeze mnie.
Tu j na zdjęciu piękny fajans zdobiony stemplami, kobaltem.
Tu tez porcelana cienkościenna, zdobiona kobaltem, moja ulubiona.
To też jest porcelana szlachetna, cienkościenna, zdobiona kalkomanią podszkliwnie, jak wszystkie porcelany cienkościenne.
Od tego zdjęcia oglądamy fajans z Bolesławca., zdobiony ręcznie, naszkliwnie. Zdobienie polega na malowaniu ręcznym lub stempelkowaniu.
Projektantom nigdy nie zabraknie pomysłów na tworzenie nowych form i nowych wzorów zdobniczych.
Fajans zdobiony ręcznie.
Kaolin, z którego w połączeniu z innymi składnikami, produkuje się porcelanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz