Bardzo często piekę na święta te ciasteczka, bo są naprawdę wyśmienite. Pięknie wyrastają i rozpływają się w ustach. A pieczenie ich jest bardzo proste. Moje dzieci te ciasteczka uwielbiały i je podjadały. Na szczęście , przepis tu podany wystarcza na 4 blaszki ciasteczek, więc na święta tez coś jeszcze zostawało. Zapewne i w tym roku zabiorę się do upieczenia tych ciasteczek, ale przepis już. tu opublikuję, bo jest tego wart i może kogoś zainteresuje. A więc do dzieła...
S k ł a d n i k i :
- 75 dag mąki pszennej.
- 1/2 kg masa
- 4 żółtka
- 1/4 litra śmietany kwaśnej
- 4 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- cukier gruboziarnisty do posypania ciastek
W y k o n a n i e :
Masło posiekać z mąką . Zółtka, śmietanę i drożdże z łyżką cukru, dobrze wymieszać mątewką w garnuszku i połączyć z mąką i masłem posiekanym w misce.. Ciasto dobrze wyrobić, by składniki się połączyły i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie, po kawałku ciasto wałkować na grubość 5 mm, wykrawać ciasteczka foremkami, układać na blasze. Powierzchnię ciasteczek posmarować białkiem i oprószyć grubym cukrem. Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Pilnować, by nie upiec za mocno, bo wtedy będą suche, ciemne i twarde. Będą bajecznie kruche i smaczne. Smak ciasteczek można modelować chociażby cukrem waniliowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz