piątek, 6 grudnia 2019

Świąteczne ciasteczka drożdżowe


Bardzo często piekę na  święta te  ciasteczka, bo są naprawdę wyśmienite. Pięknie wyrastają  i rozpływają się w ustach. A pieczenie ich  jest bardzo proste. Moje dzieci te ciasteczka  uwielbiały i   je podjadały.  Na szczęście ,  przepis tu podany wystarcza na  4 blaszki ciasteczek, więc na   święta tez coś jeszcze zostawało.  Zapewne i w tym roku   zabiorę się  do upieczenia tych ciasteczek, ale przepis już. tu   opublikuję, bo jest tego wart i może kogoś zainteresuje.  A więc do dzieła...
 S k ł a d n i k i  :
-  75 dag mąki pszennej.
-  1/2 kg masa
-  4  żółtka
-  1/4  litra śmietany kwaśnej
-   4 dag drożdży
-   1  łyżka cukru
- cukier gruboziarnisty do posypania ciastek

W y k o n a n i e  :
Masło posiekać z mąką . Zółtka, śmietanę i drożdże z łyżką  cukru, dobrze  wymieszać mątewką w garnuszku i połączyć z mąką i masłem  posiekanym w  misce..  Ciasto dobrze wyrobić, by składniki się połączyły i odstawić na 1 godzinę  do lodówki. Po tym czasie, po kawałku ciasto wałkować na  grubość 5 mm, wykrawać ciasteczka  foremkami, układać   na blasze.  Powierzchnię ciasteczek posmarować białkiem i oprószyć  grubym cukrem. Piec ok 30 minut w  piekarniku  nagrzanym do 175 stopni C. Pilnować, by nie upiec za mocno, bo wtedy będą suche, ciemne i twarde. Będą bajecznie kruche i smaczne. Smak ciasteczek można  modelować  chociażby cukrem waniliowym .








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz