niedziela, 15 września 2019

Polewka piwna, konfitura z cebuli, rolada z sera i ogórki na osro





































                               P  O  L  E  W  K  A             P  I  W  N  A

Dziś miałam trochę czasu i znów postanowiłam  poszperać w swoim domowym archiwum, by odkryć kilka  następnych, niespotykanych przepisów kulinarnych.  Pierwszy z nich, to widoczna na zdjęciu pierwszym..., polewka piwna. Dziś mamy w sklepach tak wiele  gatunków piwa, o różnorodnych smakach, także bezalkoholowych, ze każdy może  sobie pozwolić na ich  degustację i spożywanie. Ja sama, od czasu do czasu, popijam piwo, a szczególnie lubię piwa ciemne, choć nie tylko. Ale z piwa można też przygotować  smakowite napoje, jak chociażby ta  polewka piwna, której przepis tu  załączam. Myślę, ze przypadnie on do gustu, szczególnie kobietom, bo przecież   na spotkaniu z  przyjaciółmi czy rodziną, niekoniecznie musimy pijać tylko i wyłącznie kawę. Sama ten przepis często wykorzystuję i moi goście są zawsze nim zachwyceni.  Następny przepis , to konfitura z cebuli. Jeszcze go nie wypróbowałam, ale...,  jest to przede mną. Informacja  zawarta w przepisie podaje, ze to doskonały dodatek do dań mięsnych. I przy tym dodatek bardzo oryginalny, bo niespotykany, co może zachwycić i zainteresować gości. Nalewka z kwiatów mleczu, to powszechnie znany środek   poprawiający pracę  wątroby i nerek, wspomagający usuwanie toksyn z organizmu. Na dalszym planie..., trochę zapomniana przeze mnie rolada z żółtego sera. Bardzo dobra  na kanapki.  Ten przepis pochodzi z czasopisma  kobiecego, ale w swoim zeszycie mam  też  przepis na taką roladę, który ongiś  często wykorzystywałam, bo  była ona bardzo lubiana przez moje dzieci.Uwielbiam też robić  różne zapasy na zimę.  W tym dziele zawsze dawałam upust swojej wyobrażni, bo  lubiłam, gdy w domowej spiżarni było smacznie, ciekawie i kolorowo.  Ale  zamieszczonego   tu przepisu nie miałam, więc go nie wypróbowałam. Sądząc po składnikach,  powinien być smakowity. zatem zapraszam   swoich blogowych Gości do wypróbowania przepisów. Sama też   zabiorę się do  zrobienia  ogóreczków na ostro i być może   uprażę  konfiturę z cebuli, aby poznać jej smak.
Przepis  na polewkę piwną, widoczny na zdjęciu obok, jest  ujęty w całości. W ostatniej linii jest tylko napisane,  by  po rozlaniu do naczyń  żaroodpornych, , podać  polewkę od razu  na stół, czyli wypija się ją na ciepło..








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz