P O L E W K A P I W N A
Dziś miałam trochę czasu i znów postanowiłam poszperać w swoim domowym archiwum, by odkryć kilka następnych, niespotykanych przepisów kulinarnych. Pierwszy z nich, to widoczna na zdjęciu pierwszym..., polewka piwna. Dziś mamy w sklepach tak wiele gatunków piwa, o różnorodnych smakach, także bezalkoholowych, ze każdy może sobie pozwolić na ich degustację i spożywanie. Ja sama, od czasu do czasu, popijam piwo, a szczególnie lubię piwa ciemne, choć nie tylko. Ale z piwa można też przygotować smakowite napoje, jak chociażby ta polewka piwna, której przepis tu załączam. Myślę, ze przypadnie on do gustu, szczególnie kobietom, bo przecież na spotkaniu z przyjaciółmi czy rodziną, niekoniecznie musimy pijać tylko i wyłącznie kawę. Sama ten przepis często wykorzystuję i moi goście są zawsze nim zachwyceni. Następny przepis , to konfitura z cebuli. Jeszcze go nie wypróbowałam, ale..., jest to przede mną. Informacja zawarta w przepisie podaje, ze to doskonały dodatek do dań mięsnych. I przy tym dodatek bardzo oryginalny, bo niespotykany, co może zachwycić i zainteresować gości. Nalewka z kwiatów mleczu, to powszechnie znany środek poprawiający pracę wątroby i nerek, wspomagający usuwanie toksyn z organizmu. Na dalszym planie..., trochę zapomniana przeze mnie rolada z żółtego sera. Bardzo dobra na kanapki. Ten przepis pochodzi z czasopisma kobiecego, ale w swoim zeszycie mam też przepis na taką roladę, który ongiś często wykorzystywałam, bo była ona bardzo lubiana przez moje dzieci.Uwielbiam też robić różne zapasy na zimę. W tym dziele zawsze dawałam upust swojej wyobrażni, bo lubiłam, gdy w domowej spiżarni było smacznie, ciekawie i kolorowo. Ale zamieszczonego tu przepisu nie miałam, więc go nie wypróbowałam. Sądząc po składnikach, powinien być smakowity. zatem zapraszam swoich blogowych Gości do wypróbowania przepisów. Sama też zabiorę się do zrobienia ogóreczków na ostro i być może uprażę konfiturę z cebuli, aby poznać jej smak.
Przepis na polewkę piwną, widoczny na zdjęciu obok, jest ujęty w całości. W ostatniej linii jest tylko napisane, by po rozlaniu do naczyń żaroodpornych, , podać polewkę od razu na stół, czyli wypija się ją na ciepło..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz