wtorek, 7 czerwca 2022

Palce lizać...

Na letnie ogrodowe spotkania przyda się coś pysznego tak bardzo, ze chciałoby się...palce lizać. Znalazłam na takie okazje kilka przepisów na lekkie, letnie torty owocowe. Ten na pierwszym zdjęciu to torcik bezowy z malinami. Kojarzy mi się z...śnieżną zaspą , w której zostały ukryte smakołyki. A jak go wykonać? Oto przepis, który przytaczam za ,,Tiną ,, nr15 z 2017 roku.

S k ł a d n i k i:

- 30 dag ciasteczek bezowych
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 40 dag malin
- 1 łyżka soku z cytryny
-  1 opakowanie cukru waniliowego

W y k o n a n i e
1. Ciastka bezowe pokrusz, uderzając  wałkiem do ciasta. Maliny przebrać, opłukać, osuszyć. Czekoladę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
2, Ubij 1,5 szklanki śmietanki z cukrem waniliowym.  Wymieszaj z jogurtem i sokiem cytrynowym. Dodaj bezy oraz po 2/3 porcji czekolady malin.
3. Brzeg tortownicy wyłóż paskiem pergaminu. Do formy przełóż przygotowany krem. Ciasto wstaw na godzinę do lodówki. 
4. Pozostałą śmietanę ubij. Tort posmaruj 2/3 części ubitej śmietany. Obsyp reszt a czekolady. Udekoruj pozostałą śmietana i odłożonymi owocami malin. I to już wszystko. Dla mnie ...pychota.

Nie  mogę sobie odmówić  pokazania tu ...ciekawostki. Okazuje się ,ze mamy kilka odmian malin i sa one w różnych kolorach.. Oto ich zdjęcia.












Na zdjęciu wyżej drugi smakołyk, torcik porzeczkowy z maślanką. Oto przepis na jego wykonanie.
S k ł a d n i k i :
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka  cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Wolę używać sody oczyszczonej, bo ostatnio do proszków do pieczenia dodaje się...fosforany !!! Z cała pewnością...zdrowiu to nie służy!
- 6 łyżeczek żelatyny
- po 2 szklanki maślanki i śmietanki kremówki
- 80 dag kolorowych porzeczek

W y k o n a n i e
1. Masło utrzyj z 1/2 szklanki cukru' jajkami, mąką, proszkiem. Nałóż do formy wyłożonej  papierem do pieczenia  /pergamin/. Piecz ok. 40 min. w temp. 180 stopni C.
2. Z porzeczek usuń gałązki. Żelatynę rozpuść  w wodzie i podgrzej lekko.. Śmietanę ubij. Wierzch ciasta zetnij i grubo pokrusz.
3. Maślankę roztrzep z resztą cukru i cukrem waniliowym. Domieszaj śmietanę, żelatynę i porzeczki.. Krem rozsmaruj na spodzie. 
4. Ciasto schładzaj 4 godziny. Potem zdejmij obręcz tortownicy. Wierzch udekoruj kawałkami skruszonego ciasta i ew, gałązkami porzeczek. I ...gotowe.
Porzeczki też  są w kilku kolorach. Zobaczcie je na zdjęciach niżej.




Zapraszam do ogrodu.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz