S k ł a d n i k i:
- 30 dag ciasteczek bezowych
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 40 dag malin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
W y k o n a n i e
1. Ciastka bezowe pokrusz, uderzając wałkiem do ciasta. Maliny przebrać, opłukać, osuszyć. Czekoladę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
2, Ubij 1,5 szklanki śmietanki z cukrem waniliowym. Wymieszaj z jogurtem i sokiem cytrynowym. Dodaj bezy oraz po 2/3 porcji czekolady malin.
3. Brzeg tortownicy wyłóż paskiem pergaminu. Do formy przełóż przygotowany krem. Ciasto wstaw na godzinę do lodówki.
4. Pozostałą śmietanę ubij. Tort posmaruj 2/3 części ubitej śmietany. Obsyp reszt a czekolady. Udekoruj pozostałą śmietana i odłożonymi owocami malin. I to już wszystko. Dla mnie ...pychota.
Nie mogę sobie odmówić pokazania tu ...ciekawostki. Okazuje się ,ze mamy kilka odmian malin i sa one w różnych kolorach.. Oto ich zdjęcia.
S k ł a d n i k i :
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wolę używać sody oczyszczonej, bo ostatnio do proszków do pieczenia dodaje się...fosforany !!! Z cała pewnością...zdrowiu to nie służy!
- 6 łyżeczek żelatyny
- po 2 szklanki maślanki i śmietanki kremówki
- 80 dag kolorowych porzeczek
W y k o n a n i e
1. Masło utrzyj z 1/2 szklanki cukru' jajkami, mąką, proszkiem. Nałóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia /pergamin/. Piecz ok. 40 min. w temp. 180 stopni C.
2. Z porzeczek usuń gałązki. Żelatynę rozpuść w wodzie i podgrzej lekko.. Śmietanę ubij. Wierzch ciasta zetnij i grubo pokrusz.
3. Maślankę roztrzep z resztą cukru i cukrem waniliowym. Domieszaj śmietanę, żelatynę i porzeczki.. Krem rozsmaruj na spodzie.
4. Ciasto schładzaj 4 godziny. Potem zdejmij obręcz tortownicy. Wierzch udekoruj kawałkami skruszonego ciasta i ew, gałązkami porzeczek. I ...gotowe.
Porzeczki też są w kilku kolorach. Zobaczcie je na zdjęciach niżej.
Zapraszam do ogrodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz