

Święta Bożego Narodzenia tuż za pasem a ja już dawno obiecałam sobie, ze zamieszczę tu przepis na fantastyczną, drożdżową świąteczną babkę mojej Mamy. Jest ona wyborna nie tylko w smaku ale i w wyglądzie. Pamiętam z dzieciństwa, kiedy moja Mama wypiekała nie tylko drożdżowe baby, ale i drożdżowe ciasta. Ciasta rosły wielkie jak pierzyny a zapach ich unosił się w całym domu. Ja jednak nie miałam okazji nauczyć się od Niej wypiekania ciast drożdżowych, bo od 12 - tego roku życia byłam poza domem głównie w internatach i na stancjach. A kiedy weszłam w wiek dorosły, dopiero będąc w małżeństwie, musiałam posiąść wiedzę i praktykę w wypiekaniu ciast. I choć posiadam liczne talenty, to w kulinarnych i piekarniczych działaniach jestem typowym beztalenciem. Jednak przez lata praktyki czegoś się nauczyłam. Ale wówczas, gdy moje dzieci były w wieku szkolnym, nie jeden raz upiekło mi się ciasto, w którym był zakalec na palec. Pomimo to one zjadały te moje zakalce ze smakiem i dziś mi mówią, ze były to najlepsze ciasta pod świecie, uśmiechając się oczywiście. Dziś już zakalce nie zdarzają mi się i piekę dosyć dobrze. Ale lepiej to robią moje już dorosłe dzieci, zarówno córka jak i syn. Syn zadziwia mnie swoim talentem kulinarnym. On potrafi niemal wszystko!!! I dziś to ja od niego wiele się już nauczyłam, także w kwestii pieczenia niektórych ciast. Ale dosyć już wspomnień. Czas podać przepis. Oto on.
B A B K A D R O Ż D Ż O W A
C i a s t o
pół szklanki mleka
30 g drożdży
6 żółtek
5 łyżek cukru
czubata łyżka masła
250 g mąki
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
wiśnie z kompotu lub rodzynki
W y k o n a n i e
Mleko podgrzać i rozdrobnić w nim drożdże. Żółtka ubić do białości z cukrem i masłem. Następnie wlać mleko z wyrośniętymi drożdżami.. Dodać także cukier waniliowy i odrobinę soli. Wsypać do tego mąkę i ciasto wyrobić. . Foremkę na babkę wysmarować tłuszczem i włożyć w nią ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawić do piekarnika i piec przez 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąc z foremki i ostudzić. Babkę polewam lukrem i posypuję sparzonymi rodzynkami. Można też zastosować owoce kandyzowane. Trzeba przygotować lukier do polania nim babki
L u k i e r m l e c z n y
40 g masła
szklanka cukru
trzecia część szklanki mleka
zapach
W y k o n a n i e
Masło rozgrzać, dodać mleko i cukier, gotować 5 minut. Babkę smarować gęstym ciepłym lukrem i ozdobić rodzynkami, wiśniami lub kandyzowanymi owocami.
DO tego herbata lub kawa i można odpocząć.
Pieczenie bab drożdżowych odbywało się wówczas w takich oto foremkach. dziś jest wielka różnorodność takich foremek i to nie tylko w zakresie ich kształtu ale i różnych materiałów, z których są produkowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz