Wielokrotnie w internecie spotykam przepisy na różne cudowne, przygotowane domowym sposobem, eliksiry i preparaty. Rosjanki mają w swoich zasobach internetowych wiele bardzo dobrych przepisów kulinarnych a także leczniczych. I jeden z takich przepisów, wzbudził moje zainteresowanie. Preparat jest prosty i łatwy w przygotowaniu a jego zastosowanie niesie , mówiąc kolokwialnie ...remont organizmu, czyli korzystną dla nas, jego regenerację. Poprawiają się funkcje organizmu i jego sprawność, a nawet uzyskuje się podobno spadek masy ciała, czyli działa odchudzająco. . Do przygotowania tegoż napoju , czy preparatu, jak kto woli, użyłam 3 cytryn, 3 bardzo duże żabki czosnku i kawałek imbiru wielkości włoskiego orzecha oraz butelkę widy mineralnej, niegazowanej, pojemności 0,5 litra. Wszystkie składniki trzeba dokładnie oczyścić a cytryny solidnie umyć. Następnie z cytryn wycisnąć sok.PO wyciśnięciu soku należy je pokroić w kostkę. Należy również w osobnym spodku umieścić rozdrobnione ząbki czosnku i korzenia imbiru. Na kuchni zagotowujemy w garnku wodę mineralną z butelki i w momencie jej wrzenia wrzucamy do tego garnka pokrojoną skórkę z cytryn. Pozwalamy prze krótką chwilę na zagotowanie się tej mieszaniny po czym wrzucamy do niej czosnek z imbirem i wyłączamy palnik. Garnek z wrzątkiem zostawiamy do ostygnięcia, po czym przecedzamy eliksir przez sitko do szklanego dzbanka , słoika, bądż innego, najlepiej zamykanego naczynia. Dodajemy do tego sok z cytryn i kilka plasterków cytryny. Wypijamy po pól literatki o poj 125 ml 3 razy dziennie. I tak popijamy sobie eliksir przez 3 tygodnie. Potem robimy tygodniowa przerwę i kurację powtarzamy. jeszcze raz. Warto sobie taką kurację zastosować. W końcu trzeba o siebie dbać. A ponieważ temu preparatowi przypisuje się wiele korzystnych działań, jak je u siebie zaobserwuję, to natychmiast tu o nich napiszę. Bo sama jestem ciekaw, co się u mnie zmieni na lepsze w moim już niemłóodym organizmie.
Skladniki potrzebne do przygotowania eliksiru.
- 500 ml wody mineralnej
- 3 do 5 ząbków czosnku
- kawałek długości ok. 4 cm , grubego korzenia imbiru
Tu rozdrobniony czosnek i korzeń imbiru
Tu już wrzuciłam skórki z cytryny i czekam na ich zagotowanie się. Potem wrzucę czosnek i imbir...i za chwilkę wyłączę ogień.
Tu juz po wystygnięciu napój przecedzony i zlany do szklanego dzbanka. Dodalam sok z cytryn i kilka plasterków z cytryny.
Wygląda jak cytrynada i ma podobny smak z nutką imbiru. Zapachu ani smaku czosnku prawie się nie zauważa. Cytryna niweluje jego smak zapach.
Wszystkie potrzebne składniki... w porannym słońcu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz